تجهیزات درب اتوماتیک و سیستم های انواع درب اتوماتیک برای افزایش رفاه و بالا بردن امنیت در مکان های عمومی و خصوصی به شکل های مختلفی مانند انواع درب اتوماتیک حیاط ، انواع درب اتوماتیک پارکینگ، انواع درب اتوماتیکک ورودی ساختمان و حتی انواع درب اتوماتیک اتاق های داخل ساختمان نصب و مورد استفاده قرار می گیرد.
با نصب انواع درب اتوماتیک می توان تنها با فشار دادن شاسی روی یک Remote Control از فاصله ای معیین درب را باز و بسته کرد و یا با نصب سنسورهای مخصوص حرکتی هنگام عبور و مرور درب را به صورت خودکار باز و بسته کرد .
انواع درب اتوماتیک که میتوان این سیستم های کنترلی را روی آن نصب کرد:
درب اتوماتیک چند تکه ( Sectional Door ) : این نوع درب اتوماتیک به صورت چند تکه ی افقی روی هم قرار می گیرد و هنگام باز شدن به بالا حرکت کرده و پس از چر خش ۹۰ درجه , به موازات سقف قرار می گیرند.
درب اتوماتیک کرکره ای ( Roller Door ) : این نوع درب با چرخیدن حول یک محور , به سمت بالا جمع می شوند . ( مانند کرکره مغازه )
درب اتوماتیک کشویی ( ریلی ) ( Siliding Door ) : این نوع درب یک تکه بوده و روی ریلی در پایین درب لغزيده و به چپ و راست حرکت می کنند.
درب اتوماتیک لولایی (Swing Door ) : درب هایی هستند که به صورت دو لنگه یا تک لنگه حول یک لولا حرکت افقی دارند.
درب اتوماتیک یک تکه چرخان ( Tilt Door ) : این درب ها به طور یکپارچه با حرکت عمودی حول دو نقطه در طرفين چرخیده و به موازات سقف قرار می گیرند.
برای باز و یا بسته کردن انواع درب اتوماتیک سیستم هایی با مکانیسم های متفاوت طراحی شده است که اکثرا از نوع الکترومكانیکی می باشند. قسمت های اصلی یک سیستم درب باز کن اتوماتیک با مکانیسم الکترومكانیکی را به صورت زیر است :
۱- تجهیزات درب اتوماتیک: موتور الکتریکی :
اکثرا برای سیستم های درب بازکن اتوماتیک از موتورهای تکفاز استفاده می شود , این موتورها قابلیت چپگرد راستگرد شدن دارند لذا از موتورهای تکفاز با دو سیم پیچ مشابه استفاده می شود که باسری قرار گرفتن یک خازن با هر کدام از سیم پیچ ها می توان جهت حرکت موتور را تغییر داد.
عمدتا چهار سیم جداگانه از موتور خارج می شود که یک سیم به عنوان اتصال به زمین و دوسیم دیگر به دو سر خازن وصل می گردند ويك سيم باقی مانده نیز مشترك مي باشد. تمام سیم های موتور در انتها به ترمینالهای مدار الکترونیکی وصل میشوند. این موتورها در توانهای ۵۰ وات تا ۱۰۰۰ وات برای انواع درب اتوماتیک از نظر اندازه و وزن مورد استفاده قرار می گیرد.
فقط در درب اتوماتیک دو لنگه از دو موتور استفاده می شود و در بقیه انواع درب اتوماتیک از یک موتور مورد استفاده می شود. نکته ی مهمی که باید درباره کار موتور توجه نمود این است که کار مداوم موتور الکتریکی در این سیستم ها باعث داغ شدن موتور و آسیب دیدن آن می شود و باید از باز و بسته کردن پشت سرهم درب اجتناب کرد .
۲- تجهیزات درب اتوماتیک: قسمت مکانیکی یا گیربکس :
به دلیل کافی نبودن نیروی موتور الکتریکی برای باز و بسته کردن انواع درب اتوماتیک ، بنیروی موتور به کمک یک سیستم مکانیکی افزایش داده می شود. برای این کار از gear box ( جعبه دنده ) استفاده می شود. نحوه انتقال نیرو پس از افزایش نیرو به کمک جعبه دنده نسبت به انواع درب اتوماتیک انتخاب می شود.
مثلا برای درب های کشویی نیرو به کمک چرخ دنده از محور محرک مکانیکی به دنده های شانه ای موجود در قسمت پایینی درب منتقل می گردد. در مورد درب های یک تکه و درب های تکه ای که به صورت عمودی باز و بسته می شوند نیرو به کمک زنجیر انتقال می یابد و برای درب های تک لنگه یا دو لنگه درب توسط بازو هایی باز و بسته می شود.
در بعضی از مدل های درب های دو لنگه یا تک لنگه سیستم گیربکس متشکل است از پیچ حلزونی و مهره متصل به آن , که با چرخش پیچ و حرکت مهره در باز و بسته می شود. در مواقع لزوم باید محور گیربکس را خلاص کنیم تا بتوانیم درب ها را به صورت دستی باز وبسته نماییم. در سيستم هاي در بازكن بازويي خلاص کردن درب ها توسط آچار آلن كه بر روي قسمت موتور – گيربكس قرار داده شده انجام مي گيرد.
در سیستم های درب های کرکره ای و درب های یک تکه چرخان یا چند تکه که دستگاه اصلی روی سقف نصب می شود توسط یک ریسمان آویزان می توان کار خلاص کردن را انجام داد و در سیستم هايی که برای انواع درب اتوماتیک کشویی ساخته شده اند این کار با باز کردن درب کوچک روی دستگاه اصلی توسط یک سويچ انجام می گیرد .
۳- تجهیزات درب اتوماتیک: برد الکترونیکی :
یک مدار الکتریکی برای کنترل و تنظیم کردن زمان باز و بسته شدن درب به کار می رود و محل قرار گیری آن در سیستم های مختلف درب متفاوت است. برای مثال این برد در سیستم های درب های لولایی به صورت جداگانه در یک تابلو در کنار در نصب می گردد و در سیستم های درب اتوماتیک ریلی روی دستگاه اصلی.
۴- تجهیزات درب اتوماتیک: تجهیزات ایمنی :
برای جلوگیری از آسیب رسیدن به وسایل نقلیه و افراد , در زمان باز و بسته شدن درب , از لوازم تجهیزات درب اتوماتیک به نوعی استفاده می شود که هم حرکت درب را اعلام کند و هم در صورت عبور فرد یا خودرو هنگام حرکت درب به خصوص بسته شدن درب , آن را به نحو مناسب متوقف نماید یا باز کند. برای کنترل درب در این حوضه از ابزار های زیر استفاده می شود :
۴-۱- تجهیزات درب اتوماتیک: سنسورهای مادون قرمز ( Photo Cell ) ( Beam Sensor) :
سنسور های Infra red یا مادون قرمز که به چشمی نیز معروف هستند دارای دو قسمت جداگانه فرستنده ( TX ) و گیرنده ( RX ) است.
حداقل یک جفت سنسور در قسمت بیرونی بر روی دیوار و یا پله های خاصی با ارتفاع مناسب نصب می شوند که فرستنده مادون قرمز را به کمک یک دیود گالیم آرسنيد ارسال و این اشعه توسط یک فتودیود توسط گیرنده دریافت می شود. برای نشان دادن دریافت اشعه توسط گیرنده یک LED بر روی فرستنده قرار میگیرد که در مواقع دریافت اشعه خاموش است.هنگام عبور یک فرد یا خودرو از درب دریافت اشعه قطع می شود و LED روشن می شود و یک رله داخل گیرنده تحریک می شود. در این زمان کنتاکتهای رله به مدار الکتریکی کنترل تعبیه شده بر روی برد الکترونیکی متصل می شوند و دستور لازم را برای توقف درب یا باز شدن درب را به موتور صادر نماید .
۵- تجهیزات درب اتوماتیک: کلید های کنترل دستی :
دو کلید جهت حرکت دادن درب در زمانی که ریموت کنترل در دسترس نیست وجود دارد , یک کلید برای باز کردن درب و کلید دیگر برای بسته شدن درب. که باید این دو کلید در مکانی مناسب که هم ایمن و هم در دسترس باشند قرار داد.
۶- تجهیزات درب اتوماتیک: ریموت کنترل :
برای کنترل انواع درب اتوماتیک از راه دور معمولا از ریموت کنترل که نوع یفرستنده را دیویی کوچک است استفاده می شود. فرستنده دارای کلید های فشاری جهت باز و بسته کردن یا توقف درب است. دستگاه ریموت به همراه آنتن و مدار گیرنده رادیویی روی مدار الکترونیکی اصلی اجزای ارتباط رادیویی دستگاه را تشکیل می دهند.